Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
Abstract
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu (aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania strat i kosztów. W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo- żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw. W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo- żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską, zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach, które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu.
Description
Keywords
diagnosis of business development competitive advantages in agribusiness endogenous determinants of development scenario methods market economy strategic aspects of development strategic objectives CAP common agricultural policy agribusiness development programming organizational conditions classification of quality companies dynamic analysis spatial analysis comparative analysis economic profile of agri-food industry Warsaw Stock Exchange human capital agricultural prosperity agriculture agricultural commodity prices food chain agribusiness cells departments of agribusiness institutional determinants of competitiveness determinants of development evolution of agribusiness sector growth factors food industry development of industry knowledge-based economy agri-food sector
diagnoza rozwoju przedsiębiorstw korzyści konkurencyjne w agrobiznesie endogeniczne determinanty rozwoju metody scenariuszowe gospodarka rynkowa aspekty strategiczne rozwoju międzynarodowe strategie rozwoju cele strategiczne strategie rozwoju przedsiębiorstw CAP wspólna polityka rolna gospodarka rynkowa programowanie rozwoju agrobiznesu uwarunkowania organizacyjne klasyfikacja jakościowa firm analiza dynamiczna analiza przestrzenna analiza porównawcza profil ekonomiczny przemysłu rolno-spożywczego GPW w Warszawie kapitał ludzki koniunktura rolna rolnictwo ceny surowców rolnych łańcuch żywnościowy ogniwa agrobiznesu działy agrobiznesu instytucjonalne uwarunkowania konkurencyjności system gospodarki żywnościowej metody i techniki badawcze sektora agrobiznesu badania diagnostyczne determinanty rozwoju ewolucja sektora agrobiznesu uwarunkowania rozwoju czynniki rozwoju przemysł spożywczy rozwój przemysłu gospodarka oparta na wiedzy sektor rolno-spożywczy agrobiznes international development strategies