Przeglądaj Książki / Books według daty wydania
Wyświetlanie pozycji 41-60 z 2915
-
Metody ilościowe w analizie wartości rynkowej nieruchomości gruntowych w Polsce
(Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 2004)W wyniku transformacji ustrojowej możliwa jest budowa w Polsce nowoczesnego i sprawnie funkcjonującego rynku nieruchomości. Kreowanie warunków zapewniających swobodny obrót nieruchomościami rozpoczęło się 29 grudnia 1989 ... -
Szkolnictwo na Lubelszczyźnie w świetle prasy lokalnej 1918-1939
(Bamka, 2004) -
Rodzina i polityka rodzinna na przełomie wieków
(Instytut Pracy i Spraw Socjalnych, 2004) -
Społeczne uwarunkowania jakości życia kobiet u progu wieku starszego
(Wydawnictwo UJ, 2004) -
Japonia. Historia państw świata w XX wieku
(Wydawnictwo TRIO, 2004)Dla Japonii wiek XX, rozpatrywany pod względem historycznym, był na pewno wiekiem „długim”, w przeciwieństwie np. do Polski i większości państw Europy, gdzie bieg wydarzeń sprawił, iż określa się go jako„krótki” i umieszcza ... -
Region i edukacja regionalna - zarys problematyki
(Wydawnictwo "Bernardinum", 2004) -
Этика и социология текста : Сборник статей научно-методического семинара "TEXTUS". Выпуск 10
(Издательство Ставропольского государственного университета, 2004) -
Wybrane cechy społeczno-ekonomiczne ludności wiejskiej a rozwój wsi i rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Stan i struktura ludności wg wieku w latach 1988 i 2002. Wiek ludności związanej z rolnictwem. Stan cywilny ludności. Liczebność rodzin wiejskich. Stan zdrowia mieszkańców wsi. Poziom wykształcenia i aktywność zawodowa ... -
Wpływ interwencji rynkowej Unii Europejskiej na główne rynki rolne i żywnościowe w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ... -
The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ... -
Sytuacja ekonomiczna i aktywność gospodarcza różnych grup polskich gospodarstw rolniczych. Wstępne wyniki badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Dochody różnych grup polskich gospodarstw na tle dochodów gospodarstw UE-15. Dochodowość materialnych czynników produkcji w gospodarstwach prywatnych w latach 2001-2003. Wsparcie polskich gospodarstw rolnych położonych na ... -
Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Stan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego po roku od wstąpienia Polski do UE - Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ... -
Import produktów rolno-spożywczych uznanych za wrażliwe
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Metoda oceny tendencji rozwoju przywozu i kształtowania się cen importowych. Cła w imporcie produktów rolno-żywnościowych "wrażliwych" przed akcesją do UE. Zmiany wolumenu importu po przystąpieniu do UE. Relacje importu i ... -
Multi-Annual Research Programme. 2005 Research. Synthesis
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Polska gospodarka żywnościowa w pierwszym roku członkostwa w UE. Wpływ funduszy strukturalnych UE na rozwój obszarów wiejskich w pierwszym roku członkostwa. Generalna koncepcja rozwoju wsi wspieranego przez fundusze ... -
Możliwości rozwojowe chłopskiego rolnictwa na przykładzie gospodarstw wysokotowarowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Liczebność gospodarstw wysokotowarowych i ich udział w strukturach rolniczych. Czynniki wyznaczające możliwości wzrostu siły ekonomicznej gospodarstw rolnych - obszar, wiek i wykształcenie kierowników, inwestycje. -
Wyniki ekonomiczne polskiego rolnictwa w latach 2003-2004
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Analizowano zmiany zachodzące w latach 2003-2004 w produkcji, kosztach produkcji, subwencjach i dochodach polskiego rolnictwa. Zmiany porównano z wynikami z lat 1998-2003. -
SAPARD - programowanie i realizacja
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)Podstawy prawne programu operacyjnego Sapard w Polsce. Struktura organizacyjna obsługi Sapardu. Realizacja programu w poszczególnych działaniach. Finansowanie programu Sapard. -
Identyfikacja instytucji działających na obszarach wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)System instytucjonalny obszarów wiejskich - normy, zasady, struktury organizacyjne, mechanizmy działań. Czynniki wpływające na system instytucjonalny i jego zmianę. Identyfikacja zakresu działań systemu instytucjonalnego ... -
Media
(Wydawnictwo KUL, Wydawnictwo Gaudium, 2005)Książeczka z serii Uzależnienia: fakty i mity. Odnosi się do problematyki niewłaściwego używania współczesnych środków masowego przekazu. Omawia czynniki ryzyka i czynniki ochraniające w kontekście zagrożenia uzależnieniem ...