Internet of Things jako środowisko funkcjonowania branży food e-commerce

Abstract
Opracowanie jest podjęciem próby odpowiedzenia sobie na pytanie czy współczesny rynek e-commerce, w szczególności rolno-spożywczy, może istnieć lub rozwijać się bez internetu rzeczy (IoT – Internet of Things). Wskazano miejsca zastosowania internetu rzeczy w e-commerce, rozróżniono zalety i wady stosowania IoT w handlu elektronicznym. Na przykładzie skonstruowanego modelu procesu zakupowego e-commerce dokonano identyfikacji obszarów, gdzie internet rzeczy ma krytyczne znaczenie lub gdzie jego brak wiąże się z trudnościami w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Podjęto próbę opisu relacji jakie zachodzą wewnątrz przedsiębiorstwa oraz w jego bezpośrednim zewnętrznym otoczeniu oraz wskazano obszary optymalizacji procesów zachodzących w przedsiębiorstwie za pomocą IoT.
Description
Keywords
Citation
T. Łagutko, "Internet of Things jako środowisko funkcjonowania branży food e-commerce"; Monografia "Innowacje w elektronice, informacji i inżynierii produkcji", red. K. Bzdyra, WUPK Koszalin, 2020, str. 87-96
Belongs to collection