Wyświetlanie pozycji 1-20 z 26

    • Asymetria w transmisji cen na rynku mleka i jego przetworów 

      Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      W ostatnich latach popularne są analizy mechanizmu transmisji cen dotyczące rynków rozmaitych produktów, w tym rolno-spożywczych. Analizowany jest mechanizm przenoszenia cen pomiędzy rynkami rozdzielonymi w przestrzeni i ...
    • Changes in the Food Sector after the Enlargement of the EU 

      Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Szczepaniak, Iwona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do UE. Wpływ WPR na rynki rolne w Polsce. Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego po wejściu. Fundusze publiczne źródłem finansowania inwestycji w polskim przemyśle ...
    • Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na transmisję cen w latach 1990-2008 

      Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań funkcjonowania podstawowych rynków rolnych. Zmiany krajowej podaży. Zmiany w handlu zagranicznym produktami rolno-żywnościowymi. Zmiany struktur produkcyjnych. Transmisja cen pomiędzy polskimi ...
    • Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen 

      Seremak-Bulge, Jadwiga; Rembeza, Jerzy; Urban, Roman; Świetlik, Krystyna; Górska-Warsewicz, Hanna; Rycombel, Danuta; Kobuszyńska, Mira; Talarek, Magdalena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji przetwórstwa mięsa: ekonomiczne determinanty popytu na mięso; spożycie mięsa i jego przetworów w latach 1990-2007. Zmiany krajowej podaży mięsa czerwonego i drobiu oraz ich przetworów. ...
    • Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen 

      Seremak-Bulge, Jadwiga; Rembeza, Jerzy; Łopaciuk, Wiesław; Judziński, Bogdan; Jerzak, Michał; Krzemiński, Marcin; Borek, Marian (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa zbóż. Zmiany krajowej podaży zbóż i ich przetworów. Zmiany w handlu zagranicznym zbożami i ich przetworami. Zmiany podmiotowej struktury produkcji zbóż. Rozwój systemu ...
    • Formy koordynacji pionowej w sektorze trzody w Stanach Zjednoczonych i w Danii 

      Zawadzka, Danuta (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      W oparciu o bogatą literaturę przedmiotu przedstawiono rozwój koordynacji pionowej w sektorze trzody chlewnej w USA i w Danii. Zjawisko to definiowane jako sukcesywny transfer produktu od producenta do konsumenta, może ...
    • Interakcja cen zbóż na rynku polskim z rynkami zagranicznymi 

      Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Analiza powiązań cenowych jest stosowana do badania poziomu integracji danego rynku i pozwala na wzbogacenie oceny skutków reform gospodarczych, np. liberalizacji rynków. Badano czy i w jakim stopniu wejście Polski do UE ...
    • Metody ilościowe w systemie prognozowania cen produktów rolnych 

      Hamulczuk, Mariusz; Klimkowski, Cezary; Stańko, Stanisław (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      System prognostyczny. Ilościowe metody prognozowania cen. Źródła informacji rynkowych istotne dla prognozowania cen. Ocena możliwości zastosowania modeli ilościowych do prognozowania cen na wybranych rynkach rolnych.
    • Multi-Annual Research Programme. 2006 Research. Synthesis 

      Wigier, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Przedstawiono wyniki badań z 2006 r. prowadzonych w ramach wieloletniego programu badawczego "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Synteza ...
    • Pilne potrzeby do rozwiązania w rolnictwie polskim 

      Michna, Waldemar; Chmielewska, Barbara; Mierosławska, Alicja; Draus, Ewa; Kobza, Kazimierz; Murawski, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Oddziaływanie sektora spożywczego na kierunki modernizacji w rolnictwie. Rozwój mleczarstwa podlaskiego na tle kraju. Wzajemne relacje sektora przetwórczego i surowcowego na przykładzie cukrowni i gospodarstw z uprawy ...
    • Polski i światowy rynek wybranych owoców, warzyw i ich przetworów 

      Bugała, Anna; Kraciński, Paweł; Nosecka, Bożena; Strojewska, Irena; Zaremba, Łukasz (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
      Polski rynek owoców i warzyw świeżych oraz ich przetworów. Światowy rynek owoców i warzyw świeżych. Światowe obroty zagęszczonym sokiem jabłkowym, mrożonkami i przetworami pomidorowymi. Spożycie owoców, warzyw i ich ...
    • Program Wieloletni. Synteza badań 2005 roku 

      Wigier, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE. Ocena wpływu WPR na rynki rolne. Zmiany konkurencyjności polskich producentów żywności na Wspólnym Rynku Europejskim i na rynkach innych krajów. Analiza ...
    • Program Wieloletni. Synteza badań 2006 roku 

      Wigier, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Najważniejsze wnioski płynące z realizacji w 2006 roku zadań programu wieloletniego "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Podsumowanie ...
    • Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005 

      Hryszko, Krzysztof; Pieniążek, Krystyna; Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Szajner, Piotr; Świetlik, Krystyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa mleka - popyt, spożycie, regulacje ekonomiczne rynku mleka. Zmiany krajowej podaży mleka i jego przetworów - produkcja, rozdysponowanie, przetwórstwo. Zmiany w handlu ...
    • Rynek ziemniaka i ewolucja jego funkcjonowania oraz wpływ na proces transmisji cen 

      Dzwonkowski, Wiesław; Chotkowski, Jacek; Krzemiński, Marcin; Nowacki, Wojciech; Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań funkcjonowania sektora ziemniaczanego - ceny, zapotrzebowanie, regulacje rynkowe. Zmiany w handlu zagranicznym. Zmiany struktur podmiotowych i kanałów dystrybucji. Rozwój infrastruktury rynkowej. ...
    • Ryzyko w gospodarce żywnościowej - teoria i praktyka 

      Góral, Justyna; Wigier, Marek; Kowalski, Andrzej; Rembisz, Włodzimierz; Kulawik, Jacek; Pawłowska-Tyszko, Joanna; Soliwoda, Michał; Józwiak, Wojciech; Mirkowska, Zofia; Klimkowski, Cezary; Ambroziak, Łukasz; Szczepaniak, Iwona; Zawadzka, Danuta; Wrzaszcz, Wioletta; Prandecki, Konrad (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
      Ekonomia polityczna ryzyka cenowego w rolnictwie. Wybrane problemy zarządzania ryzykiem w sektorze żywnościowym. Megatrendy liniowe czy nieliniowe: czy można dziś powiedzieć coś rozsądnego o stanie gospodarki w 2025 roku. ...
    • Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 2 

      Chudoba, Łucja; Drożdż, Jadwiga; Guzewicz, Wacław; Józwiak, Wojciech; Małkowski, Jan; Nosecka, Bożena; Rosiak, Ewa; Staszczak, Anna; Świetlik, Jan; Urban, Roman; Zalewski, Aldon; Zawadzka, Danuta; Zdzieborska, Maria (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Ekonomiczne i rynkowe uwarunkowania sektora rolno-spożywczego - otoczenie makroekonomiczne, ceny. Popyt na produkty rolno-spożywcze. Produkcja i przemiany strukturalne rolnictwa i przemysłu spożywczego - produkcja i podaż ...
    • Swoboda decyzji narodowych odnośnie rynków rolnych 

      Dybowski, Grzegorz; Kobuszyńska, Mira; Wieliczko, Barbara (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Zakres polityk narodowych w ramach WPR odnośnie rynków rolnych - reforma WPR, schematy narodowe, polityka żywnościowa, handel rolny. Możliwości wpływania przez państwa członkowskie na proces decyzyjny UE.
    • Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju 

      Seremak-Bulge, Jadwiga; Dybowski, Grzegorz; Pasińska, Dorota; Roman, Monika; Zawadzka, Danuta; Stańko, Stanisław (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
      W opracowaniu przedstawiono sytuację i zmiany na światowym i międzynarodowym rynku wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego oraz produktów mleczarskich i ich wpływ na rynek krajowy oraz możliwości jego rozwoju. W poszczególnych ...
    • The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland 

      Gburczyk, Sławomir (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...