Wyświetlanie pozycji 1-15 z 15

    • "Budżet rolny" a konkurencyjność polskiego rolnictwa 

      Lenkiewicz, Stanisław; Rokicki, Bartłomiej; Wieliczko, Barbara (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      Kształt WPR w Polsce w okresie 2014-2020. Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na zróżnicowanie regionalne rolnictwa w Polsce. Próba zastosowania gradacyjnej analizy danych. Ocena wpływu "budżetu rolnego" Wspólnoty na lata ...
    • Economic Situation of Organic Farms in Poland on the Background of the European Union 

      Sadowski, Arkadiusz; Wojcieszak-Zbierska, Monika; Zmyślona, Jagoda (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2021-06-21)
      Organic agriculture is a relatively new production system, which is growing in importance worldwide. As in all enterprises, economic results are important for organic farms. This article aims to determine the economic ...
    • Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych 

      Nachtman, Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
      Rolnictwo ekologiczne w Polsce obejmuje gospodarstwa stosujące wyłącznie ekologiczne metody produkcji oraz takie, w których współistnieje system ekologiczny i konwencjonalny. W danych statystycznych są one ujmowane łącznie ...
    • Organic Farming in the European Union in the Face of the Challenges of Sustainable Consumption 

      Szubska-Włodarczyk, Natalia (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2023)
      The aim of the study is to present the link between organic farming and sustainable consumption in the light of the European Green Deal strategy (EGD). The article discusses whether the increase in the supply of organic ...
    • Pozytywny wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko, człowieka i społeczeństwo 

      Turczak, Anna (volumina.pl Daniel Krzanowski, 2013)
    • Prospects and challenges for development of small business forms in agriculture of Ukraine 

      Zaburanna, Lesia; Lutska, Tetiana; Tkachuk, Vadym (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, 2020)
      The article summarizes the practice of creation and functioning of small business forms in agriculture of Ukraine, assesses their role and capabilities at the present stage and in the future, identifies priority, desirable ...
    • Przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej (5) 

      Adamski, Marcin; Jarzębowski, Sebastian; Józwiak, Wojciech; Kagan, Adam; Mirkowska, Zofia; Skarżyńska, Aldona; Sobierajewska, Jolanta; Zieliński, Marek; Ziętara, Wojciech; Żekało, Marcin (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2019)
      Jest to ostatnia z serii pięciu publikacji poświęconych zachowaniu się krajowych przedsiębiorstw oraz gospodarstw rolnych w warunkach dyktowanych zachodzącymi zmianami klimatu i spodziewaną zmianą polityki rolnej, jaka ...
    • Przegląd krajowych jednostek certyfikujących rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne w świetle unijnej ustawy o rolnictwie ekologicznym 

      Szołtysek, Katarzyna; Dziuba, Szymon (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
      Do 1996 r. atestacja gospodarstw ekologicznych w Polsce miała charakter atestacji trzeciej strony , a jedyną polską organizacją atestującą do tego okresu był EKOLAND. W latach 1996-1998 nastąpiło wydzielenie kolejnych ...
    • Stan środowiska naturalnego, rolnictwo ekologiczne i agroturystyka we wsiach objętych ankietą IERiGŻ-PIB 

      Wasilewski, Adam (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Oceniono zmiany w stanie środowiska naturalnego, jakie zaszły w latach 2005-2011, z uwzględnieniem źródeł jego zagrożenia. Analizowano sytuację w sferze rozwoju agroturystyki i rolnictwa ekologicznego. Opinie sołtysów i ...
    • Trwałość ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w latach 2010–2013 

      Nachtman, Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
      Według „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014” wydanego przez IJHARS (www.ijhar-s.gov.pl), produkcję wyłącznie w systemie ekologicznym prowadziło w tych latach odpowiednio 67 i 60% gospodarstw ...
    • Wyniki ekonomiczne wybranych ekologicznych produktów rolniczych w latach 2005-2008 

      Nachtman, Grażyna; Żekało, Marcin (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Ogólne informacje dotyczące rolnictwa ekologicznego i rynku produktów ekologicznych. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z działalności badanych. Synteza wyników badań wybranych działalności produkcyjnych w ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (15) 

      Borek, Robert; Borzęcka-Walker, Magdalena; Faber, Antoni; Jarosz, Zuzanna; Kozyra, Jerzy; Pudełko, Rafał; Runowski, Henryk; Syp, Alina; Wrzaszcz, Wioletta; Zaliwski, Andrzej; Zegar, Józef St. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Bilans węgla i emisji gazów cieplarnianych (dwutlenku węgla, metanu i podtlenku azotu) w polskim rolnictwie. Rolnictwo ekologiczne w Polsce - stan i perspektywa. Czynniki kształtujące poziom zrównoważenia gospodarstw ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji 

      Brzostek-Kasprzak, Bożena; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka; Obiedziński, Mieczysław W. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (26) Zrównoważone systemy rolnicze i zrównoważona dieta 

      Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      Zrównoważone systemy rolnicze. Charakterystyka systemów rolniczych. Zrównoważona dieta. Choroby dietozależne oraz ich koszty ekonomiczne. Implementacja zrównoważonych diet. Żywność funkcjonalna.
    • Żywność ekologiczna jako czynnik poprawy zdrowia 

      Szołtysek, Katarzyna; Dziuba, Szymon (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2008)
      Z dokonanego przeglądu literatury wynika, że propagowanie zarówno rolnictwa ekologicznego, jak i produkcji żywności ekologicznej ma jeszcze jedno uzasadnienie. Oprócz rosnącego zapotrzebowania na żywność ekologiczną ...