Przeglądaj według tematu "rynek"
Wyświetlanie pozycji 21-40 z 51
-
Polish farms with cattle production in comparison to selected countries
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Miejsce i rola produkcji bydła w rolnictwie polskim i w wybranych krajach (Węgry, Niemcy, Dania, Holandia). Ocena potencjału produkcyjnego, organizacyjnego, kosztów i dochodów gospodarstw mlecznych badanych krajów w ... -
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ... -
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ... -
Produkcja biopaliw i jej wpływ na światowy rynek zbóż oraz roślin oleistych i tłuszczów roślinnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)Surowce do produkcji biopaliw na tle uwarunkowań rynków światowych: zboża - produkcja, zużycie, handel; oleiste - produkcja, konsumpcja, handel. Światowy rynek biopaliw: regulacja rynku; produkcja bioetanolu i biodiesla. ... -
Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego w Polsce i UE na tle wybranych elementów otoczenia zewnętrznego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)Procesy globalizacji i liberalizacji oraz ich wpływ na przemysł spożywczy. Otoczenie zewnętrzne przemysłu spożywczego. Otoczenie wewnętrzne przemysłu spożywczego. Rozwój przemysłu spożywczego w Polsce i innych krajach Unii ... -
Raport o sytuacji na światowym rynku pasz wysokobiałkowych ze szczególnym uwzględnieniem produkcji roślin GMO
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)Ewolucja poglądów na temat GMO oraz stan prawny na świecie, w UE i w Polsce. Światowa produkcja, znaczenie i rozwój upraw modyfikowanych. Relacje podażowo-popytowe na światowym rynku surowców wysokobiałkowych w UE i w ... -
Report on the situation on global high protein animal feed market with particular focus on GMO plant production
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Ewolucja poglądów na temat GMO oraz stan prawny na świecie, w UE i w Polsce. Światowa produkcja, znaczenie i rozwój upraw modyfikowanych. Relacje podażowo-popytowe na światowym rynku surowców wysokobiałkowych w UE i w ... -
Roberta Prusa symboliczno – interakcjonistyczna etnografia rynku a budowanie uogólnień. Negocjowalność i konstruowanie symboli w działaniu ekonomicznym
(Wydawnictwo KUL, 2008)W artykule opiszemy socjologiczną etnografię Roberta Prusa, kanadyjskiego symbolicznego interakcjonisty. Robert Prus podąża tropem interakcjonistycznego zaangażowania w prace terenową by osiągnąć to co Herbert Blumer nazywał ... -
Rozwój agrobiznesu na rynkach unijnym i globalnym w perspektywie długoterminowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Przedstawiono propozycje działań, które należy podjąć w nadchodzących latach dla zwiększenia konkurencyjności sektora agrobiznesu, tj. wprowadzenie zrównoważonych praktyk w agrobiznesie, uwzględniających wyczerpujące się ... -
Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle tendencji światowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)Wpływ kryzysu gospodarki światowej na zmianę WPR. Oddziaływanie WPR na rynki rolne w Polsce (wieprzowiny, zbóż, cukru). Wpływ kwotowania na funkcjonowanie rynku mleka. Zmienność cen wybranych produktów rolnych i żywnościowych ... -
Równowaga wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - rozwój metod analitycznych i ich weryfikacja ex-post i ex-ante. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym. Rozstępy cenowe na głównych rynkach rolno-żywnościowych. Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. -
Rynek ESCO w Polsce stan obecny i perspektywy rozwoju
(Instytut Ekonomii Środowiska, 2012-03)Raport „Rynek ESCO w Polsce – stan obecny i perspektywy rozwoju” opracowany został w ramach badań rynku ESCO w Polsce prowadzonych przez Instytut Ekonomii Środowiska (IEŚ). Przedstawione w niniejszym raporcie informacje ... -
Situation on the world market of sugar and its impact on the possibilities of sugar beet cultivation in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Sektor cukrowniczy, jego znaczenie i obowiązujące regulacje (od okresu międzywojennego). Światowy rynek cukru: surowce, produkcja, spożycie, handel zagraniczny, ceny. Przemiany strukturalne w polskim sektorze cukrowniczym. ... -
Struktury rynkowe a transmisja cen w łańcuchach rolno-żywnościowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)Celem niniejszej monografii jest ocena przebiegu procesów transmisji cen oraz związku między siłą rynkową a charakterem transmisji cen w wybranych krajowych łańcuchach marketingowych produktów żywnościowych. Rozdziały: ... -
Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)W opracowaniu przedstawiono sytuację i zmiany na światowym i międzynarodowym rynku wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego oraz produktów mleczarskich i ich wpływ na rynek krajowy oraz możliwości jego rozwoju. W poszczególnych ... -
Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Prezentacja sektora cukrowniczego. Światowy rynek cukru. Przemiany strukturalne w polskim sektorze cukrowniczym. Ocena wpływu światowych cen na krajowy rynek cukru. -
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Ewolucja światowej polityki rybackiej i regulacji rynku ryb. Certyfikacja rybołówstwa. Światowy rynek ryb i owoców morza. Tendencje rozwojowe krajowego rynku ryb. Ocena wpływu światowych cen ryb na rynek krajowy. -
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)Celem pracy jest ocena sytuacji podażowo-popytowej na światowym rynku ryb i innych organizmów wodnych oraz ich produktów z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych i regulacji połowów oraz produkcji ryb. Procesy te odniesiono ... -
Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Tendencje rozwoju światowego pogłowia bydła, produkcji, konsumpcji oraz cen wołowiny w latach 1995-2012. Produkcja wołowiny w systemach jakości. Rynek wołowiny w Polsce: dopłaty bezpośrednie; rozwój pogłowia; wielkość ... -
Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Struktura rzeczowa i podstawowe tendencje w produkcji, eksporcie i spożyciu warzyw, owoców i ich przetworów w Polsce. Geograficzna struktura polskiego eksportu owoców i warzyw oraz soku jabłkowego i mrożonek owocowo-warzywnych. ...